Zie jij steeds vaker vogels in je tuin en blijven ze maar pikken in het gras? Ontstaan er daarnaast meer gele plekken in je gazon? Dan bestaat er een grote kans dat je last hebt van emelten! Deze diertjes kunnen het gras enorm beschadigen, dus het is belangrijk dat je snel actie onderneemt! Wil je zo snel mogelijk van de emelten in je gazon af? Lees dan snel verder voor de beste tips!
Wat zijn emelten en waar komen ze vandaan?
Emelten zijn de larven van de langpootmug. De langpootmug legt haar eitjes op verschillende plekken in het gras en kan tot wel vierhonderd eitjes per periode leggen. Je hebt dus al snel te maken met een emeltenplaag wanneer de eitjes allemaal uitkomen! Emelten die uit eitjes komen die in de herfst of winter periode gelegd worden, kunnen ook nog eens goed overleven bij vorst. Ze begeven zich dan namelijk onder de grond. Emelten zijn grijzig en bruin gekleurd. Ze zien er uit als wormpjes en kunnen zo’n vier à vijf centimeter lang worden.
Hoe kun je emelten in je gazon bestrijden?
Heb je emelten in je gazon? dan kun je ze het beste bestrijden tussen maart en september, wanneer de bodem wat warmer is. Je kunt emelten zowel natuurlijk als chemisch bestrijden. Kies je voor een natuurlijke bestrijding? Dan kun je aaltjes in je gazon neerzetten. Emelten zijn namelijk de natuurlijke prooi van aaltjes en zullen door hen gebruikt worden als voedingsbron. Je kunt aaltjes onder meer aanschaffen bij tuincentra en online shops die zich richten op tuinieren. Wil je de emelten op een chemische manier bestrijden? Dan kun je gebruikmaken van bepaalde korrels welke je over het gras kunt strooien. Wanneer je het gazon vervolgens nat sproeit, zal de stof in het gras en de bodem trekken. De stof zal, wanneer het de emelten bereikt, de emelten verlammen en uiteindelijk doden. Voor een chemische bestrijding van emelten kun je echter het beste een professional inschakelen, omdat deze de beste kennis heeft van de juiste bestrijdingsmiddelen (welke vaak ook niet voor consumenten verkrijgbaar zijn).
Je gazon herstellen
Zijn de emelten verwijderd uit je gazon? Dan kun je nu je gazon weer gaan herstellen. Je kunt de kale plekken nu opnieuw gaan inzaaien met graszaad. Zorg er wel voor dat je dit alleen doet wanneer de bodem warm genoeg is, zodat het zaad ook daadwerkelijk tot een grasplant kan gaan uitgroeien.