Wat moet je weten over neodymium magneten?

Er bestaan enorm veel metalen en enorm veel soorten magneten. De toepassing van magneten is vrij uniform; metalen aantrekken. Toch worden ze voor een breed toepassingsbereik ingezet. Neodymium magneten zijn een apart type binnen de magneten en hier lees je daar alles over

Neodymium

Neodymium magneten staan bekend als een van de sterkste magneten ter wereld. Een neodymium magneet wordt gemaakt van neodymium, ijzer en boor. Omdat ze zo sterk zijn, worden ze eigenlijk overal voor gebruikt waar een sterke magnetische kracht vereist is. Bijvoorbeeld in de industrie, maar ook zeker bij magneetvissen. Magneetvissen vereist soms die enorm grote magnetische kracht omdat er zich zware objecten kunnen bevinden in allerlei soorten wateren. Breng je vondst veilig naar boven met een neodymium magneet, neem hem mee naar huis, leg hem neer in je geordende lades en label het met magneettape. Zo zie je maar weer, neodymium magneten lenen zich voor heel erg veel. 

Specificaties

Neodymium magneten zijn over het algemeen hele sterke magneten, maar er is meer waar je op kunt of moet letten. Zo staat er vaak een letter en een getal achter de magneet. De letter duidt de bestendigheid tegen hitte aan en het getal zegt wat over de magneetkracht. Doorgaans betekent een hoger getal ook een sterkere magneetkracht. De hoogste magneetkracht is een neodymium magneet met het getal 52 erachter, deze kan echt enorm veel hebben. 

Vormen 

Neodymium magneten zijn er in een aantal verschillende vormen. Zo heb je schijfmagneten, kogelmagneten, staafmagneten, hoefijzermagneten, blokmagneten en ga zo maar door. De vormen houden vaak verband met de draagkracht maar ook met de toepassing. Zo worden ze allemaal gebruikt binnen verschillende gebieden, maar kun je ze over het algemeen zowel industrieel als in een kantoor, school of woonkamer gebruiken. Of je die draagkracht nodig hebt, is een ander verhaal. Ook zijn er bijvoorbeeld waterbestendige neodymium magneten. Dit zorgt ervoor dat je de magneten écht in elke omstandigheid kunt gebruiken. Ideaal voor magneetvissen bijvoorbeeld!

Magneetvissen met neodymium magneten

Dat neodymium magneten ook voor magneetvissen worden gebruikt, is nu wel bekend bij je. Maar wat voor soort magneten gebruiken ze hier dan voor? Nou, vaak een waterbestendige neodymium magneet en veelal in een ringvorm. De magneten behouden hun kracht voor vrijwel altijd en er moet écht wat bijzonders gebeuren mocht dit wel het geval zijn. Neodymium magneten lenen zich dus bij uitstek voor het magneetvissen. 

 

Geef een reactie