Dit moet je weten voor je een camera koopt!

Op zoek naar een nieuwe hobby? Dan is fotografie een goede optie. Of je nu portretfoto's maakt, landschappen vast legt of gerechten smakelijk wil fotograferen: alles begint met een goede camera.

Wil je een camera kopen, maar geen idee wat de verschillen zijn? Allereerst is het van belang het verschil te begrijpen tussen de verschillende soorten camera's die op de markt te verkrijgen zijn. Na het lezen van deze blog weet jij alles over de verschillen tussen een systeemcamera, compact camera en spiegelreflex camera!

Compact camera

Als je snel en eenvoudig foto's wil maken, is de compact camera voor jou de beste optie. De meeste modellen stop je eenvoudig in je handtas en zijn door een point-and-shoot principe makkelijk te bedienen. In deze camera zit allles ingebouwd en heeft een vast objectief. Deze camera is bijvoorbeeld perfect als je vluchtige foto's wil maken, bijvoorbeeld op reis, of voor straatfotografie. Wil je meer experimenteren met verschillende lenzen, en verschillende camera opties instellen? Dan kun je beter kiezen voor een van de volgende opties: de systeem camera of spiegelreflex camera.

Systeem camera

Systeem camera's zijn de perfecte middenweg tussen formaat en kwaliteit. Het wordt ook wel een hybride camera genoemd. Het is de middenweg tussen de compacte camera en spiegelreflex. De camera werkt niet met een spiegel en volledig digitaal. Dat scheelt in gewicht: het grote voordeel van een systeem camera is dat deze erg licht is. Bovendien kun je alsnog volop experimenteren met deze camera en genieten van een verwisselbaar lenzensysteem. 

De camera werkt als volgt. Er zit geen spiegel ingebouwd, de camera werkt digitaal. Omdat de zoeker ook digitaal werkt, kun je direct zien hoe jouw foto er uit komt te zien. Het toestel heeft een sensor voor de autofocus functie. De camera werkt snel en heeft een directe digitale registratie. Vaak komen de camera's met ingebouwde stabilisator. Deze ingebouwde digitale functies maken de camera populair bij filmmakers.

Spiegelreflex camera

Als je echt mooie beelden wil produceren en fotograferen naar een nieuw niveau wil brengen, is een spiegelreflex camera de beste keuze. Door de veelzijdige instelmogelijkheden en verwisselbare lenzen biedt een DSLR jou alle ruimte om te experimenteren en de camera af te stellen naar jouw persoonlijke voorkeur. Er is een enorm aanbod aan verschillende lenzen, ook op de tweedehands markt. De camera biedt dus optimale ruimte voor jouw creativiteit.

Voor snelle foto's op reis of straat is de compact camera de beste keuze. Voor meer creativiteit en afstelopties zul je al snel op zoek moeten gaan naar een spiegelreflexcamera of systeemcamera. 

 

Geef een antwoord