Alles wat je moet weten over DTP vaccinatie

Als het goed is heb je op 9-jarige leeftijd een vaccinatie gekregen tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie beschermt je tegen deze ziekten. Een dtp prik en je bent klaar. Hierna ben je langdurig beschermd tegen deze ziekten. In dit artikel vind je meer informatie over een DTP-vaccinatie. 

Wat is DTP

DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. Dat zijn drie ziekten. Drifterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het komt in Westerse landen niet veel meer voor, maar in sommige ontwikkelingslanden nog wel. Tetanus is een ziekte die gevaarlijk is en altijd dodelijk is zonder behandeling. Als je gevaccineerd bent hoef je in de 10 jaar erna geen injectie meer tegen tetanus. Als je gevaccineerd bent voor DTP voorkom je dat je in het buitenland een injectie voor tetanus krijgt als je een wondje oploopt. Polio raakt je verlamd van en komt ook niet veel meer voor in Nederland. In armere gebieden en landen nog wel.

Verschijnselen dat je DTP hebt

De verschijnselen van difterie zijn: koorts, keelpijn en hangerigheid. Soms ontstaan er vliezen in de keel waardoor iemand zelfs kan stikken. Als je deze klachten hebt en op vakantie bent is het verstandig om naar het ziekenhuis te gaan. De verschijnselen van tetanus zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen. De verschijnselen van polio, ook wel kinderverlamming, openbaren zich meestal in één week en niet langer dan 35 na de besmetting. Je kan er erg vermoeid door raken, maar ook prikkelbaarheid, braken, koorts, hangerigheid en een pijnlijke keel zijn symptomen van polio. Verder kan je ook nog neusverkoudheid hebben en lichte hoofdpijn.

Wat zit er in het vaccin?

Er zitten verschillende dingen in het vaccin om het vaccin te laten werken. Je hebt werkzame delen, dat zijn de delen van het virus of de bacterie waartegen de bescherming wordt opgebouwd. Ook zitten er hulpstoffen in. Hulpstoffen worden aan het vaccin toegevoegd om het vaccin te verbteren en te zorgen voor een goede houdbaarheid. Tot slot zitten er nog reststoffen in die tijdens het productieproces van het vaccin zijn gebruikt. Na productie worden ze zoveel mogelijk uit het vaccin gehaald. Zeer kleine hoeveelheden kunnen nog achter blijven.

Bijwerkingen prik

De bijwerkingen van de DTP-prik kunnen al een paar uur na de vaccinatie onstaan. Deze bijwerkingen moeten meestal na 3 dagen wel weer over zijn. Maar de bijwerkingen die uit de DTP-prik voorkomen zijn pijn, zwelling en/of roodheid waar je geprikt bent, misselijkheid, koorts en niet goed kunnen slapen. 

Ben jij gevaccineerd voor difterie, tetanus en polio?

 

Geef een antwoord