De oorsprong van parels

Parels, iedereen zou er graag een aantal in zijn bezit hebben. Ook een enkele parel is voor veel mensen al voldoende. Niet alleen zij parels harstikke mooi, ze zijn ook nog eens van onschatbare waarden. Tenminste, wanneer de parels echt zijn. Helaas zijn er vandaag de dag ook genoeg nepparels in omloop. We richten ons hier echter alleen op de oorsprong van echte parels. Om te kijken waar de oorsprong van deze ronde kristallen ligt, duiken wij in de historie van de parel. Wil jij hier meer over weten? Lees dan vooral verder.

Geproduceerd door weekdieren

Je hebt vast en zeker weleens een tekenfilm of serie gezien waarin parels in de schelpen van bepaalde weekdieren zitten. Veel mensen denken altijd dat dit een fabeltje is. Dit is echter niet het geval. Parels worden namelijk gemaakt door weekdieren. De ronde, glinsterende balletjes worden gevormd in oesterachtige zeemosselen, enkele soorten zoetwatermosselen en heel af en toe in slakken. Het ontstaan van de parel is een reactie op het binnendringen van vreemde delen tussen de schelp en de mantel. Dit is ook mogelijk wanneer er vreemde delen in het inwendige van de mantel komen. Ga jij op zoek naar een parel in een weekdier? Dan is de kans op succes niet groot. Er wordt namelijk geschat dat er in slechts één op de 15.000 wilde oesters een parel zit.

Waaruit bestaat een parel?

Een parel bestaat uit parelmoer, dit is bij veel mensen wel bekend. Maar wat parelmoer is, weten veel mensen dan weer niet. Parelmoer is voornamelijk koolzure kalk en organische hoornstof. Deze stof zorgt ervoor dat de kleine microkristallen als het ware aan elkaar geplakt worden. Op deze manier ontstaan verschillende laagjes. Deze verschillende laagjes worden vervolgens met behulp van het eiwit conchiolin aan elkaar gekit. Dit zorgt voor een stevig geheel. Hierdoor is het bijna onmogelijk om parels met de hand stuk te krijgen.

De eerste parels

De ervaring leert dat parels na ongeveer honderd jaar slijtage vertonen. Na deze periode bladdert het parelmoer langzaam maar zeker af. Hierdoor wordt de parel niet alleen minder mooi, maar ook nog eens minder waard. Niet iedere parel blijkt echter na honderd jaar te slijten. In Pompeï zijn namelijk parels gevonden uit het jaar 79 na Christus. Het is echter waarschijnlijk dat mensen al 6000 jaar bekend zijn met parels. Zo waren de Egyptenaren bijvoorbeeld al vertrouwd met parels. Daarnaast zijn er bij opgravingen in Mexico parels gevonden die stammen uit 2500 voor Christus.

Telefonisch een parel aanschaffen

Wil jij een parel in jouw bezit hebben? Dan kun je hiervoor naar een juwelier gaan. Je kunt echter ook deelnemen aan een veiling waar parels onder de hamer gaan. Je moet in dat geval wel over een flinke portemonnee beschikken, want parels die geveild worden zijn vaak niet goedkoop. Is de veiling niet bij jou in de buurt? Dan betekent dit niet dat jij er heen moet. Je kunt namelijk ook een telefonisch bod uitbrengen op de parel die jij mooi vindt. Zorg in dat geval wel dat je genoeg beltegoed op jouw Lebara-simkaart hebt staan. Is dit niet het geval? Geen probleem, want opwaarderen Lebara kan makkelijk en snel via het internet. Zo kun jij alsnog meebieden op de parel die jij zo mooi vindt.

Een parel bemachtigen

Ben jij op zoek naar een parel? Zoals je al kon lezen heeft het niet veel zin om er zelf naar te zoeken. De kans dat je er één vindt, is namelijk niet groot. Mensen die een parel willen hebben, kopen er vaak eentje op internet. De kans bestaat echter dat het een neppe parel betreft. Wordt er een parel met hoge korting aangeboden op het internet? Dan is de kans klein dat het een echte parel is. Vraag je dan ook altijd goed af of het verstandig is de aankoop door te zetten. Ga ook niet actief op zoek naar kortingscodes voor parels. Voor weinig geld een echte parel aanschaffen is namelijk nagenoeg onmogelijk. Wanneer jij een echte parel wilt, moet je hiervoor diep in de buidel tasten. Hiervoor kun je het beste naar een juwelier of specialist gaan.

6 thoughts on “De oorsprong van parels

  1. Een parel is een parel, dacht ik altijd. Nooit geweten dat er verschillende soorten op de markt waren. Heb er wel eens eentje in mijn handen gehad, maar dat was vast geen zeldzame. Zal de zoetwaterparel wel geweest zijn. En deze vond ik al duur. Moet je nagaan wat de rest wel niet kost…

  2. Dacht laatst een parel gekocht te hebben voor een mooi prijsje. Na luttele jaren kwam ik er echter achter dat het gewoon een namaakding was… Deze heb ik via het internet gekocht. Voor mensen die een echte parel willen kopen, heb ik een advies: ga naar de juwelier en koop deze vooral niet via het internet!

  3. Laatst bij de juwelier geweest om een mooie parelketting te kopen voor mijn vrouw. Schrok toch wel een beetje van de prijs. Volgens de juwelier was dit echter de goedkoopste parelsoort. Hij vertelde mij hoe duur de duurste parels zijn en daar schrok ik heel erg van. Voor een gewoon iemand is het onbetaalbaar.

  4. Ik heb echt een hekel aan verjaardagen. Niet die van mezelf natuurlijk, maar die van anderen. Dit komt puur omdat je iedere keer weer een cadeau moet kopen. En dat is toch een vrij forse uitgave wanneer je het niet al te breed hebt. Ik bedenk dan ook regelmatig smoesjes om niet naar een verjaardag te hoeven

  5. Nooit gedacht dat er zoveel verschil zat in tussen de soorten parels. Dacht eigenlijk dat het gewoon allemaal dezelfde waren en dat ze bijvoorbeeld van een kleurtje voorzien waren. Ik stond dan ook mooi voor aap tijdens mijn bezoek aan de juwelier om parels te kopen, maar nu weet ik precies wat de verschillen zijn. Wel zo makkelijk hè als je een parelsieraad voor je geliefde wilt kopen.

  6. Haha, wat grappig om dit artikel te lezen. Ik dacht dus altijd dat het een fabel was dat parels groeien in de schelpen van weekdieren. Het blijkt dus echt zo te zijn. Gebeurt dit eigenlijk alleen in warme landen? Of kunnen de weekdieren in de Nederlandse wateren ook parels produceren? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *