Hoe weet je of een parel echt is?

Overweeg jij een parel aan te schaffen? Dan mag je behoorlijk wat geld beschikbaar hebben. Parels zijn namelijk niet goedkoop. Toch kun je op het internet af en toe parels met korting aantreffen. Vraag je echter wel af of het verstandig is dergelijke parels te kopen. Aanbiedingen op producten als parels komen namelijk niet vaak voor. De kans bestaat dat jij een namaakparel aanschaft. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe doe je dit? In onderstaande tekst vertellen wij jou hoe je weet of een parel echt is of niet.

Kijk naar de vorm

Om te bepalen of een parel echt is, kun je in eerste instantie letten op het uiterlijk. Een echte parel is namelijk nooit perfect rond. Heb jij een parel in je hand die wel perfect rond is? Dan is het haast zeker dat dit een namaakvariant is. Parels kunnen wel degelijk geheel rond zijn, maar dit zijn perfecte parels. Deze zijn nagenoeg onbetaalbaar. Hier wordt dus zeker nooit korting op gegeven.

Bekijk ook het oppervlak

Wanneer jij geen parelkenner bent, zie je mogelijk niets aan de vorm. Om te voorkomen dat jij een namaakparel koopt, kun je ook letten op het oppervlak. Echte parels zijn namelijk nooit helemaal glad. Nee, er zit altijd een ribbeltje in. Veel namaakparels zijn echter wel helemaal egaal. Je kunt het verschil vaak goed merken wanneer je met de parel voorzichtig over je tanden wrijft. Voelt dit glad aan? Dan is de parel nep. Je kunt ook twee parels langs elkaar wrijven om het verschil te voelen.

Het gat van de parel

Parels die gebruikt worden als sieraad, zijn altijd voorzien van een gat. Hiermee kunnen ze aan een koord geregen worden. Bij echte parels is dit gat rondom altijd netjes en scherp afgewerkt. Dit is bij een namaakparel niet het geval. Hier ziet het gat er namelijk behoorlijk slordig uit. Daarnaast kan de parel op deze plek schilferen.

Andere vergelijkingsmogelijkheden

Naast de bovenstaande drie punten, zijn er nog meer dingen waar jij op kunt letten om zeker te zijn van de echtheid van een parel. Zo zegt het gewicht van een parel bijvoorbeeld veel. Een echte parel is namelijk veel zwaarder dan een namaak. Namaakparels zijn vaak van glas gemaakt. Deze zijn hol van binnen. Dit is bij echte parels niet het geval. Neem maar eens een glasparel en een echte parel in je hand. Je voelt het verschil snel. Voel je het niet? Let dan op de temperatuur. Een echte parel wordt namelijk minder snel warm dan een namaakparel. Daarnaast behoudt een echte parel langer de warmte.

4 thoughts on “Hoe weet je of een parel echt is?

  1. Heb zelf talloze sieraden met parels, maar heb geen idee of deze afkomstig zijn van kweek of niet. Ik hoop het natuurlijk niet. Is er iemand die mij kan vertellen of je dit kunt zien? En mocht dit het geval zijn, dan hoor ik ook graag hoe je dit kunt zien. Of moet je hiervoor naar een juwelier/kenner?

  2. Door het lezen van deze tekst heeft het kweken van parels mijn aandacht getrokken. Is er toevallig ook een kenner hier die mij er meer over kan vertellen? Ik ben met name benieuwd hoe zo’n operatie eraan toegaat. Wordt een oester/mossel bijvoorbeeld gewoon geopend om er een ‘donorstukje’ in te plaatsen? Of hoe moet ik dit voorstellen?

  3. Worden parels serieus gekweekt? Ik dacht altijd dat er gewoon parelduikers actief waren in de wateren en op jacht gingen naar oesters en mosselen om zo parels te vinden. Wist niet dat er tegenwoordig zelfs parels gekweekt worden. Dit is een stuk makkelijker natuurlijk en scheelt heel wat zoekwerk.

  4. Ik dacht altijd dat ik echte parels had in huis. Na het lezen van dit artikel ben ik ze maar eens gaan testen. Het bleek echter dat het helemaal niet om echte parels ging helaas… Via een vergrootglas viel me al snel op dat de vorm niet geheel rond was. Jammer, maar ik blijf ze toch zeker wel gewoon dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *